SABIES QUE...



METALLS PESATS ALS CEREALS I GRANS

M’han explicat que a la tv han alertat de la presència d’arsènic a l’arròs.
Si hi ha metalls pesats al sòl i l’aigua, els vegetals n’absorbeixen, en major o menor mesura. I l’arròs, al estar inundat durant el seu creixement, té més capacitat d’absorbir arsènic -si n’hi ha a l’aigua-. Però cal saber, per exemple, que les aigües dels Alps són riques en arsènic, i poden provocar intoxicacions per aquest element. Els sòls de cultiu poden contenir quantitats més o menys importants de metalls pesats de manera natural; i a més a més poden estar contaminats amb metalls pesats procedents de la indústria, la contaminació atmosfèrica i de les aigües, i fitosanitaris de síntesi.
Hem de tenir en compte que petites quantitats de tòxics no ho són, i que grans quantitats d’elements no tòxics en sí poden ser-ho, i molt. Si et prens mig kilo de sal de cop, simplement et mors.
Què podem fer a nivell individual (apart de pressionar i participar en campanyes per millorar la situació)?
-Esbandir i/o remullar l’arròs, quinoa, mill, etc. Les generacions anteriors sempre ho feien. Al esbandir s’arrosseguen tòxics i també almidó, amb lo qual millorem el valor nutritiu i sanitari del menjar. Al remullar com ja he dit en altres publicacions despertem la llavor, i per tant augmentem les vitamines i enzims al temps que la fem més digerible; també en certs casos podem destruir lectines (de les lectines en parlaré un altre dia proper, de moment diré que poden causar problemes en algunes persones).
-Tenir cura de l’origen dels cereals i grans que comprem. La compra de proximitat, i la procedent de la Unió Europea, és més segura.
-Si cuinem amb herbes aromàtiques, all i julivert, i espècies, impedim l’absorció de bona part dels metalls pesats, i facilitem l’eliminació del cos dels mateixos.


foto de Gabinet Mèdic Hahnemann - Dra. Anna Pla.

HIGIENE DENTAL DE LA QUITXALLA
Dentífrics infantils i salut.

Uns pares m'han demanat consell per la pasta de dents infantil que van comprar a la farmàcia pel seu fill de menys de tres anys, per què el nen se n'empassa. Al enviar-me el prospecte he vist que té fluor i PARABENS.
El problema del fluor és que la dosi tòxica i la dosi terapèutica són molt properes, i amb això tan sols ja n'hi ha prou per desaconsellar el fluor en els dentífrics. Perjudica en especial al teixit nerviós i al sistema ossi.
Els parabens, com ja he comentat altres cops, són uns additius amb molts efectes nocius que es van enretirant de tots els productes en contacte amb el cos.
Com a consell, us puc dir que no cal la pasta de dents; que es raspallin les dents per anar agafant l'hàbit higiènic amb el raspallet moll d'aigua i prou; o en tot cas, amb un dentífric natural que puguin empassar sense cap perill.



POTS CUINAR MÉS SALUDABLE, simplement afegint fines herbes, all i julivert cada dia a algun menjar; cuinant amb productes de temporada i proximitat i reduint al  màxim els refinats.

MOLTS NENS HIPERACTIUS són senzillament nens actius, moguts, que no s'adapten bé al tipus de vida tan sedentari. Però una part important de nens realment hiperactius milloren amb una alimentació baixa en sucres i molt baixa en additius i també amb activitat a l'exterior.

MÉS SOBRE ELS SUCRES I L'INDEX GLICÈMIC 
L'índex glicèmic (velocitat en que puja el nivell de glucosa a la sang després de menjar) dels cereals (pasta, arròs, etc.) és més baix quan els mengem freds. L'explicació és la següent: amb la temperatura els hidrats de carboni es despleguen i són atacats pels enzims amb més facilitat i per tant la glucosa passa al torrent sanguini més ràpid; al refredar-se, es van plegant i per tant els sucres s'assimilen més progressivament.

Una altra: en el procés d'assecat del tabac fan servir sucre, un 5 % en les cigarretes, i fins un 40 % en el tabac de pipa; i en el procés d'assecat industrial, degut a les altes temperatures en què treballen, el sucre no fermenta i per tant al final hi ha aproximadament un 20 % de sucre. A més a més ja el 1972 es va veure que el tabac assecat industrialment provoca un risc més alt de càncer de pulmó que l'assecat tradicional. Un motiu més per deixar el tabac


REFLEXIONS SOBRE L’EDAT ADULTA, edat de la responsabilitat: independència de la família, creació de una família pròpia, el treball, cuidar dels fills, tenir cura dels pares, la manca de temps lliure.
Dels 40 als 60-65 anys anem veien les conseqüències de l‘estrès, del sedentarisme i mala alimentació de tota la vida, i d'altra banda l'oportunitat de replantejar-nos l’escala de valors, sovint recerca d’un creixement espiritual personal. Es fan és freqüents les malalties cròniques i degeneratives: de l’esquelet (artritis, artrosi, osteoporosi), del cor (infarts, mal funcionament), tumors benignes i cancerosos, bronquitis cròniques amb les seves conseqüències. Menopausa i pitopausa en el seu sentit més estricte i més ampli, etc.
Les situacions de dol, per pèrdues de pares i amics van augmentant i ens poden facilitar el replantejament de l’escala de prioritats de la vida.
Cada etapa de la vida, i també l’edat adulta, són etapes de creixement, evolució i creativitat personal.

HIGIENE I ALIMENTACIÓ
Avaluar el consum d’alcohol, cafè, aliments refinats, televisió, xarxes socials virtuals, etc.
Fer exercici, practicar algun esport. Un mínim és un passeig a bon ritme d’una hora tres cops per setmana; millor si és més.
De l’alimentació ja n’anem parlant en forma de consells i receptes de cuina “tunejades”.

SITUACIONS ESPECÍFIQUES
-Malalties cròniques i degeneratives. El tractament homeopàtic sempre ha de ser individualitzat. Els resultat és millor en malalties cròniques que en processos degeneratius, perquè hi ha menys lesió i destrucció d’òrgans.

Quan hi ha antecedents familiars importants de càncer, infart de miocardi, embòlies, artrosi, malalties autoimmunes, còlics renals o hepàtics (gairebé sempre per pedres o sorra) el/la metge homeòpata sempre ho té en compte en el tractament constitucional o de fons.

-Cada cop es van coneixent més els factors genètics que predisposen a moltes malalties, aquests factors genètics necessiten uns factors desencadenants (EPIGENÈTICA) derivats de l’alimentació inadequada i desvitalitzada, excés d’estrès o estrès mal portat, actituds emocionals autodestructives, manca d’exercici o descans, etc.
Si us interessa, trobareu més informació al meu web: www.hahnemann.cat (a temes de salut)











...I LES CÀPSULES DE CAFÈ?

El 2010 es calcula que es van vendre 10.000 milions de càpsules de cafè.
No sé com s'ho van fer les empreses que fan les càpsules de cafè per què no es considerin envasos. El malbaratament de recursos naturals i la contaminació que suposen és un despropòsit descomunal.
Sense oblidar que tant el plàstic com l'alumini desprenen partícules altament nocives per la salut. I les cafeteres d'alumini? Doncs el mateix.
Si esteu pensant comprar o canviar la vostra màquina de cafè, sense renunciar al gust i la comoditat de les mono-dosis, hi ha dues alternatives al vostre abast: tant a les màquines tipus senseo com a les cafeteres exprés tipus bar s'hi posen unes bossetes mono-dosis planes de paper que després es poden compostar (contenidor marró de residus orgànics). Aquests envasos ja es troben als súpers.
I sabíeu que ja hi ha empreses (no, aquí encara no) que fan créixer bolets amb el marro del cafè?





MITES SOBRE EL TE I EL CAFÈ
Dra. Anna Pla

El TE no s'ha de beure de seguida; al contrari, cal deixar-lo reposar 10 minuts, d'aquesta manera s'aprofiten al màxim les seves qualitats, Per què? Perquè la teïna es dissol ràpidament, els tanins -que li donen el color i l'aspror-es dissolen més lentament; els tanins fan que la teïna s'assimili lentament per l'organisme i així sigui lleument estimulant però no excitant. Els tanins no convenen als estomacs delicats. I llavors? Hi ha una altra opció:
Es suca el te en aigua bullent i just al minut es treu, i es llença l'aigua que tindrà gran part de la teïna. Es posa el mateix te en una altra tassa d'aigua bullent, i al cap d'uns dos minuts es treu el te. Així tindrà el sabor del te, però gens o gairebé gens teïna i menys tanins.



El CAFÈ filtrat i el cafè americà NO és més suau que el cafè a la italiana. Com més llarg és un cafè, més cafeïna arrossega. Per tant, és millor prendre un bon cafè curt, concentrat de sabor, i beure a continuació un got d'aigua, per diluir-lo a l'estómac i evitar els efectes d'acidesa.





AJUDAR ALS NENS I NENES A EXPRESSAR LES EMOCIONS
Dra. Anna Pla

Una eina per canalitzar la RABIA I L'AGRESSIVITAT -emocions naturals que no s'han de reprimir i sí ajudar-los a canalitzar i expressar adequadament- és comprar un "COIXÍ DELS COPS"; serveix qualsevol coixí que dediquem a aquest fi; no un coixí de boxa...no cal. A partir dels 2-3 anys, a vegades abans.
Convideu quan calgui al nen o nena a anar a la seva habitació i colpejar el coixí; quan estigui més calmat ja podreu ajudar-lo a expressar verbalment si cal el motiu de la seva enrabiada.
No està patentat ni falta que fa, és una eina molt útil com em dieu moltes mares i pares.


No dir MAI "NO PLORIS". Si el nen plora és perquè ho necessita; també si és una rebequeria. Si té por o demana consol, abraçar-lo i calmar-lo. Si és una altra causa o no ho sabem o la nena o nen no sap què dir o no ho pot dir en aquest moment, és bo dir-li que si ha de plorar que plori, que tots ho hem fet i que s'esbravi. Després, quan estigui calmat i se senti millor, en podeu parlar.



"QUE EL TEU ALIMENT SIGUI LA TEVA MEDICINA I QUE LA TEVA MEDICINA SIGUI EL TEU ALIMENT" 
Dra. Anna Pla

Avui dia aquesta màxima d'Hipòcrates adquereix més sentit i importàcia que mai -si això és possible-. El primer motiu és els efectes devastadors dels contaminants ambientals i de la alimentació industrial i desnaturalitzada. El segon motiu és el coneixement cada cop més confirmat per les investigacions que amplia el paper dels aliments en el manteniment de la salut, i la prevenció però també el tractament de moltes malalties.
Molt lentament, però de manera imparable, des de les institucions i medis oficials es va reconeixent i fent-ne difusió.
En aquestes pàgines anem coneixent i trobant solucions i alternatives per compensar-los, a vegades en part, a vegades totalment, però sempre és una millora important.
Els altres dos eixos de la salut són l'activitat física (la vida és moviment) i la salut emocional, aspectes a tenir molt en compte doncs són les altres dues "potes del tamboret".
El missatge és, TENIM A LES NOSTRES MANS LA CAPACITAT DE MILLORAR LA NOSTRA SALUT I LA DE LA NOSTRA FAMILIA, I DE RETRUC, LA DEL PLANETA.



OMEPRAZOL: SABIEU QUE...?
Dra. Anna Pla

El mal anomenat "protector de l'estómac" és un dels medicaments més consumits i sense necessitat?
Dificulta l'absorció de molts micronutrients, entre ells vitamines del grup B, calci i magnesi?
Està relacionat directa o indirectament amb un augment del risc de càncer d'estómac? i amb el risc de patir Alzheimer?
El més greu és la prescripció indiscriminada que se'n fa, sense cap indicació real. De manera continuada no s'hauria de prendre excepte en casos molt excepcionals, i sempre vigilant i compensant els possibles dèficits de micronutrients.



SOBRE LA IMPORTÀNCIA DE L'AIGUA: HIDRATAR-SE BÉ.
Dra. Anna Pla


També quan fa fred cal cuidar estar ben hidratats. Apart de les situacions més conegudes en que és especialment important beure aigua suficient (quan fa calor, edats avançades, febre, vòmits i diarrees, exercici intens...), les següents també poden afavorir la deshidratació, si no vigilem: ambients secs, calefacció, situacions d'estrès, ingesta d'alcohol, exercici continuat, fàrmacs tant diurètics com d'altres.
Els nens i les persones grans són més sensibles a la deshidratació, i a més cal tenir en compte que els nens petits no ho saben expressar i la gent gran té la percepció de la set disminuïda.
Una deshidratació molt lleu ja disminueix tant el rendiment físic com el mental.Feu la prova.




HI HA GLUTENS I GLUTENS 
Dra. Anna Pla

El gluten és un TIPUS de proteïna. Quan ho explico als pacients, una bona metàfora és equiparar-los a “vehicle”: tan vehicle és un cotxe petit com un autobús de dos pisos.
Dit això, els blats moderns -els més comuns- tenen unes mol.lècules de gluten molt grosses i són més difícils de digerir i més irritants per l'intestí i el nostre sistema immunitari les reconeix més fàcilment com a cossos estranys, amb lo qual es desencadena una reacció inflamatòria.
Aquesta reacció inflamatòria pot ser bàsicament de dos tipus: a través dels anticossos IgA, i ho identifiquem com celiàquia o intol.lerància al gluten, que és la més greu, i a través dels anticossos IgG o intolerància alimentària, no tan greu i es toleren traces i molt petites quantitats.
La civada, el sègol, l'espelta i el kamut són cereals que tenen un gluten petit i menys pro-inflamatori. Per això hi ha persones que aquests cereals els hi senten bé però no poden menjar pa comú ni pasta italiana comú.
El gluten de la civada és d'unes característiques que fan que encara avui dia es discuteix si la civada té gluten o no en té.
Hi ha diferents recursos de preparació que milloren molt la tolerància alimentària al gluten: germinació; fermentació doble o de llarga durada pels pans.

Hi ha forns que preparen pans de molt bona qualitat, amb massa mare i fermentacions llargues. Per descomptat que si no hi ha una contraindicació especial, els pans i farines han de ser integrals, no blanques. També es troben preparats per fer a casa pa sense gluten, normalment a base de farina de blat de moro refinada.
Equivalents als cereals (pseudocereals) són l'amarant, quinoà, blat negre.
L'arròs i el blat de moro o panís són cereals sense gluten.



FONTS NATURALS DE COL.LAGEN   
 Dra. Anna Pla

Una pacient m'ha demanat aquesta setmana informació sobre el col.lagen, així que la comparteixo amb vosaltres. El col.lagen està de moda.El col.lagen és un component fonamental del teixit connectiu, i per tant de les articulacions i de la pell. Però trobem col.lagen a tot el cos, i n'hi ha de molts tipus. Tots tenen en comú la seva estructura el.làstica i resistent. Sense col.lagen, els ossos es desintegrarien.

Hi ha un munt de productes i suplements, uns més bons que d'altres i sempre aconsello segons el cas particular. Quan m'ho demanen a nivell preventiu sempre aconsello les fonts naturals dels aminoàcids que el componen.

El nostre cos el sintetitza a partir dels aminoàcids, amb la participació de vitamines (en especial la C) i oligoelements.
Quan prenem aliments rics en col.lagen (els brous que en fred són sòlids, tant de carn com de peix) o els peixos com el bacallà o el lluç per exemple o el pollastre o els peus de porc o carns gelatinoses o amb tendrums, el que fem és assegurar-nos tots els aminoàcides que necessitem per fer el col.lagen: en especial glicina, prolina, hidroxiprolina i arginina. Quan digerim el col.lagen el fem a "maons" i el cos amb els "maons" formats pels aminoàcids torna a fer les “parets” de col.lagen.
Una alimentació vegetariana equilibrada en aminoàcids també ens dóna els "maons" que necessitem. No hi ha col.lagen vegetal, el col.lagen és una proteïna animal.
Un suplement vegetal ha de ser o ric en aquests aminoàcids o bé per síntesi química a partir dels mateixos, però l'aparell digestiu el descompon en els aminoàcids.


"PREVENIR EL CÀNCER"
Dra. Anna Pla

En podríem parlar -i discutir- durant hores. Sobre les causes, els factors de risc, els desencadenants; sobre la diferència entre prevenció i diagnòstic precoç; sobre els tractaments principals i complementaris. Tinc la intenció d'anar-ho fent aquí i més àmpliament en un taller que estic preparant.
Un llibre pràctic, per a mi dels millors a nivell de divulgació, "Recetas con los alimentos contra el cáncer" dels Drs. Richard Béliveau i Denis Gingras, editat per Integral, 2010, que d'una manera profunda i amena dóna a la primera part una informació detallada i assequible sobre les causes i mecanismes del càncer amb un enfoc global de la persona i l'entorn, a la segona detalla les descobertes científiques del paper de l'alimentació com a prevenció i part del tractament, i a la tercera receptes de cuina.



PROTEGIR-SE DE LA DESHIDRATACIÓ I LA INSOLACIÓ
Dra. Anna Pla

Els dos extrems de la vida, nens petits i vells, són més sensibles als efectes de la calor. Mai s'insistirà prou en la necessitat de beure prou líquids. Els nens petits, aigua i sucs diluïts; els més grans, aigua amb suc de llimona. Cal tenir en compte que la gent vella va perdent la sensació de set, per tant cal recordar-los-hi que han de beure. Altres maneres de prendre líquids són les sopes fredes, gaspatxos, amanides, fruita.
Si la orina té més color del normal, o disminueix la freqüència, és senyal clara de que S'HA DE BEURE MÉS.
Respecte al sol, tingueu present que als nadons (menys d'un any) no els hi convé el sol directe al cap ni als ulls. I quan aneu a la platja, eviteu les hores de més insolació (d'11 del matí a 6 de la tarda), els parasols no són suficients, i cal protegir la pell amb filtres solars "de barrera" (no químics) i sobre tot sense parabens.
En cas de cop de calor o insolació, el medicament homeopàtic d'urgència és la Belladonna 30 ch cada 15-30 minuts i buscar ajuda mèdica urgent.



AVÍS SOBRE ELS MEDICAMENTS HOMEOPÀTICS
Dra. Anna Pla


M'han comentat que hi ha alguna farmàcia que intenta vendre els tubs de grànuls homeopàtics en paquets de dos. Fora d'algunes excepcions, és habitual que un tub duri mesos i inclús anys; per tant no cal que els compreu de dos en dos. Si teniu algun problema us agraïré que ens ho digueu.



TRASTORNS DE L'ESPECTRE AUTISTA i AUTISME
Dra. Anna Pla

Fa poc vaig recomanar el llibre "La razón por la que salto", escrita per un jove autista quan tenia 13 anys.
Segons el Centre de prevenció i control de malalties dels Estats Units, 1 de cada 68 nens nordamericans els pateixen. I aquesta xifra s'ha multiplicat per deu en relació a fa 40 anys. D'una banda és cert que es coneix i diagnostica més, però els casos greus també s'han multiplicat a tot el món.
Un fet a tenir en compte és la hipersensibilitat que molts pateixen enfront als estímuls visuals i auditius, i he trobat que sovint professionals i personal especialitzat no ho saben o no ho tenen en compte. I moltes vegades les alteracions de conducta o bloquejos que podem veure responen a la manca de capacitat ni que sigui temporal per filtrar l'excés o la intensitat d'estímuls (imatges, llum, sons i sorolls)

ASOCIACIÓN DEL CONSUMO DE NUECES CON LA MORTALIDAD TOTAL Y CAUSA-ESPECÍFICA

Bao Y, Han J, Hu FB, et al.
N Engl J Med. 2013 Nov 11; 369(21): 2001-2011. | Noviembre 21, 2013
Se ha asociado el consumo elevado de nueces con un riesgo reducido de enfermedades crónicas mayores, como la enfermedad cardiovascular y la diabetes mellitus tipo 2. Sin embargo, la asociación con la mortalidad no se conoce.

En este estudio se examinó la asociación entre el consumo de nueces y la mortalidad total y específica en 76.464 mujeres del Nurses' Health Study (1980-2010) y 42.498 hombres del Health Professionals Follow-up Study (1986-2010). Los participantes con antecedentes de cáncer, enfermedad cardíaca o ictus fueron excluidos. El consumo de nueces se determinó en el momento basal y se actualizó cada 2-4 años. Durante el seguimiento de 3.038.853 personas-año, murieron 16.200 mujeres y 11.229 hombres.

El consumo de nueces se asoció inversamente con la mortalidad total en ambas cohortes, tras ajustar por otros factores de riesgo conocidos o sospechados. Las hazard ratios agrupadas para muerte entre los sujetos que consumieron nueces, en comparación con aquellos que no consumieron, fueron 0,93 (95% IC 0,90-0,96) para el consumo de nueces de menos de una vez por semana, 0,89 (95% IC 0,86-0,93) para el consumo de una vez por semana, 0,87 (95% IC 0,83-0,90) para dos a cuatro veces por semana, 0,85 (95% IC 0,79-0,91) para cinco o seis veces por semana y 0,80 (95% IC 0,73-0,86) para siete veces o más por semana (p<0,001). También se observaron asociaciones inversas significativas entre el consumo de nueces y muertes por cáncer, enfermedad cardíaca y enfermedad respiratoria.

Se concluye que, en estas dos cohortes independientes, la frecuencia del consumo de nueces se asoció inversamente con la mortalidad total y causa-específica, independientemente de otros factores predictivos de muerte.


CRUIXIMENTS DE LES ARTICULACIONS 
Sergio Hernandez, osteòpata


Un dubte recurrent que es comenta són els sorolls articulars.
Aquests sorolls tenen diverses causes, poden ser per friccions de tendons sobre superfícies articulars, també poden ser a causa de friccions de superfícies de cartílags quan es mouen les articulacions. L'exemple més habitual és la ròtula amb el contacte del fèmur.
L'altre motiu seria l'estirament de l'articulació deixant anar el buit que es forma en la càpsula articular i les bombolles d'aire que hi ha a l'interior
I per respondre a la pregunta de sempre, és dolent provocar-se els cruiximents?
Doncs el meu consell és que no us provoqueu aquests sorolls i menys a les cervicals ja que es pot crear una inestabilitat de l'articulació


HIPERACTIVITAT I ADDITIUS ALIMENTARIS 
Dra. Anna Pla

Els additius alimentaris (conservants, colorants, edulcorants...) i també l'excés de sucre augmenten la hiperactivitat dels nens sans. Això s'accentua en nens propensos a la hiperactivitat i problemes d'atenció. Molts estudis clínics ho demostren i l'experiència clínica ho confirma (es pot comprovar eliminant uns dies els refrescos, la "bolleria" i menjars ensucrats). 
En alguns estudis (The Lancet 2007;370(9598):1560-1567) s'han observat més efectes adversos en nens de 8-9 anys que en nens més petits, de 3 anys cosa que apunta a un efecte acumulatiu de tipus tòxic encara que pot tenir altres explicacions: des d'efectes a nivell del metabolisme i funcionament de les neurones fins a interferències en l'expressió genètica.

D'additius alimentaris n'hi ha de molts tipus. Naturals, com la sal, el sucre, l'àcid ascòrbic o vitamina C. Artificials, sigui per modificació d'una substància present naturalment a la natura, sigui per síntesi química.

Per sort, cada vegada a les etiquetes s'expressen més amb el nom i menys amb el codi, però tot i així a mí mateixa se'm fa difícil valorar els additius dels aliments envasats, constantment n'apareixen de nous i a vegades sembla una carrera d'obstacles constatar com un producte que fins ara era correcte, hi afegeixen o canvien un ingredient, i on abans hi havia sucre, ara hi ha "sucre invertit", i encara que no sembli un additiu, ho és doncs s'hi posa com a conservant: la mol.lècula de sucre està girada (ho podem comparar a la ma dreta i l'esquerra), els microorganismes que el degradarien no la saben "llegir" i no la poden degradar, i es clar, el nostre organisme tampoc no té la informació per fer-ho.

D'entrada, desconfieu dels noms acabats en "...invertit", "... modificat", "...hidrogenat".

Tornant a la hiperactivitat, eviteu sobre tot els refrescos, les "xuxes" i alimentació industrial en general. 



CONTAMINACIÓ DE L'AIRE I SALUT
Dra. Anna Pla

Aquests dies és notícia la relació entre la contaminació de l'aire i algunes malalties.
Com a ciutadans individuals, poc podem fer a nivell significatiu per millorar l'estat de l'aire que respirem, encara que sempre és millor fer alguna cosa que no pas no fer res; és evident que a aquest nivell només són eficaces les mesures col.lectives.
En canvi, a dins de casa sí que podem fer, i molt, per millorar la qualitat de l'aire que respirem.
En els tallers de nutrició dedico una estona a què podem fer per tenir menys contaminants a casa i per eliminar-los o neutralitzar els efectes dels que no podem eliminar.

És important. Pensem que es calcula que al voltant d'un 12 % de la població pateix alguna forma de la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple, el 0'75% en grau sever, i va en augment. Un altre dia en parlarem.

De moment, a més de ventilar cada habitació deu minuts diaris, les PLANTES D'INTERIOR són ben eficaces per purificar l'aire. Per cert, de nit, les plantes també descansen, i per tant és un mite que es "mengin" l'oxígen de l'habitació. Una o dues plantes al dormitori, de mida normal, no són cap problema, al contrari.
I, quines plantes? Doncs, tot i que les plantes estan "especialitzades" en neutralitzar contaminants concrets, són descontaminants generals. Un dia parlava de les habitacions dels nens. Dues plantes humils i ben conegudes, les CINTES i els POTUS, van bé a tota la casa, tot i que potser és a la sala de bany i a la cuina on són més indicades. Jo a casa al quarto de bany fa anys que hi tinc unes cintes i un potus, ara sé que a més d'alegrar-me la vista fan un servei inestimable.


TEMPS DE TARDOR, TEMPS DE BOLETS

Els bolets són una font molt bona de proteïnes, a condició que estiguin cuinats correctament i es masteguin bé, doncs si no costen d'assimilar.
A Catalunya hi ha molta afició a anar a collir, mirar, caçar, cercar bolets, segons la comarca. Al respecte, dos consells importants:
no colliu MAI un bolet que no estigueu ben segurs de conèixer amb total seguretat, cada any hi ha intoxicacions greus.
Els bolets tenen la capacitat d'absorbir els metalls pesants i altres tòxics; això ho fan quan els mengem i així ens ajuden a eliminar-los de l'organisme; però si els collim aprop de carreteres o zones industrials o urbanes aquesta absorció ja l'han fet dels contaminants de l'aire, i si els mengem el que faran és intoxicar-nos més, sobre tot amb metalls pesants com mercuri, plom, etc.
Les propietats curatives dels bolets cada vegada es coneixen més, alguns semblen quasi panacees, però cal no abusar-ne, si escolteu el vostre cos ja us dirà quina és la freqüència i quantitat que us convé.
Dra. Anna Pla


BIOTINA, CABELLS, UNGLES, PELL

La biotina (vitamina B8) és fonamental pel bon estat dels cabells, la pell i les ungles.
Ara, amb la tardor, a la caiguda normal dels cabells s'hi poden sumar factors d'estrés i d'altres que augmenten les necessitats d'aquesta vitamina.
Podeu procurar-vos la quantitat suficient tenint en compte les fonts naturals:
bolets, col-i-flor, patates, raïm, síndria, fetge, cacauets, ous (al rovell, la clara crua inhibeix l'absorció de la biotina), fruits secs, especialment les nous, llegums secs, pèsols.
ambé les maduixes, però ara no és temps.


QUALITAT DELS OUS
Els ous de gallines alimentades de forma tradicional -amb una alimentació variada i rica en verdura- tenen dos cops més omega 3, tres cops més vitamina E, set cops més beta-carotè i un 25 % menys de greixos saturats que els ous de gallines criades industrialment.
I sabies que els ous no pugen el colesterol ? L'excés de colesterol el fabrica el fetge amb l'excés d'hidrats de carboni (farines i sucres) de la dieta.


OSTEOPOROSI, DENSITOMETRIA I ESTIL DE VIDA
L'osteoporosi és la disminució de la densitat de minerals dels ossos. Fixar-se només en la densitat de calci dels ossos és un error. La resistència i qualitat dels ossos depèn d'un conjunt de factors, no només de la quantitat de calci. Són fonamentals  la composició equilibrada de minerals (calci, fòsfor, magnesi...), però també la matriu proteínica (formada per col.lagen i la xarxa de glicoproteïnes on es fixen els minerals) i l'estructura o disposició "arquitectònica".
La densitometria òssia mesura només la densitat o concentració de calci, és una mesura quantitativa i limitada. No mesura l'equilibri mineral ni la qualitat de l'os com a estructura viva.
El més important per tenir uns ossos sans i adequats a les nostres necessitats és una alimentació equilibrada, rica en micronutrients, baixa en sucres i aliments refinats, juntament amb una activitat física suficient.

CREMES I LOCIONS SOLARS
No oblideu protegir la vostra pell, i en especial la dels vostres fills petits si en teniu, abans de l'exposició al sol. Sobre tot tingueu en compte,
NO PRENDRE EL SOL A LES HORES CENTRALS DEL DIA
VIGILEU AMB EL RESSOL (els dies mig ennuvolats i a sota dels para-sols el sol també ens pot cremar, sobre tot la pell delicada dels petits i persones sensibles)
FEU SERVIR PROTECTORS SOLARS SENSE PARABENS, uns conservants que poden ser cancerígens i que malgrat que encara no han estat prohibits, mica a mica es van enretirant del mercat.

PALMITOILETANOLAMIDA 
La PEA és una mol.lècula de la classe de les amides dels àcids grassos i és un potent antiinflamatori natural quan hi ha un component al.lèrgic o immunitari. Es troba a la majoria de cèl.lules de l'organisme i és de síntesi endògena, és a dir que el propi cos el fabrica. Però en situacions d'inflamació -sobre tot crònica- pot ser que no sigui suficient. Tot i que hi ha suplements, els següents aliments són una bona font de PEA: rovell d'ou, pèsols, flocs de civada, soja, cacauet.

MITES SOBRE EL TÈ I EL CAFÈ
El TÈ no s'ha de beure de seguida; al contrari, cal deixar-lo reposar 10 minuts, d'aquesta manera s'aprofiten al màxim les seves qualitats, Per què? Perquè la teïna es dissol ràpidament, els tanins es dissolen més lentament, i els tanins fan que la teïna s'assimili lentament per l'organisme i així sigui lleument estimulant però no excitant. Els tanins no convenen als estomacs delicats. I llavors? Hi ha una altra opció:
Es suca el tè en aigua bullent i just al  minut es treu, i es llença l'aigua que tindrà gran part de la teina. Es posa el mateix tè en una altra tassa d'aigua bullent, i al cap d'uns dos minuts es treu el tè. Així tindrà el sabor del tè, però gens o gairebé gens teïna ni tanins.

El CAFÈ filtrat i el cafè americà NO és més suau que el cafè a la italiana. Com més llarg és un cafè, més cafeïna arrossega. Per tant, és millor prendre un bon cafè curt, concentrat de sabor, i beure a continuació un got d'aigua, per diluir-lo a l'estómac i evitar els efectes d'acidesa.

REMULLAR ELS FRUITS SECS 
Si poseu en remull en aigua les nous, ametlles o avellanes crues entre 6 i 24 hores, comencen el procés de germinació, de manera que augmenten les proteïnes, les vitamines i els enzims i disminueixen els greixos i els hidrats de carboni. Resultat: molt més digeribles, engreixen menys i tenen molts més nutrients d'alt valor biològic. Es poden guardar a la nevera uns 3-4 dies.


PLANTES DESCONTAMINANTS PER L'HABITACIÓ INFANTIL
Podeu triar entre aquestes plantes, no tòxiques ni al.lergèniques, per absorbir el xil.lè, el bencè i el formaldehid que poden desprendre els mobles, pintures, coles dels materials de construcció i els rotuladors: cintes, dracena, falguera de Boston, rapis, palma de saló i palma de bambú.

L'ACRILAMIDA I ELS HIDRATS DE CARBONI
L'acrilamida és un subproducte que es forma al escalfar alguns hidrats de carboni per damunt dels 120º (fregits, al forn), i pot ser cancerígen.
Les fonts principals són les patates i les farines fregides o torrades (com més fosc el color, més acrilamides). Una altra font important és el tabac.
Com disminuir-ne el risc? Procurar que al fregir o fornejar l'aliment no quedi torrat. No aprofitar l'oli de fregir, i encara menys si hi ha restes de farina. L'oli verge extra d'oliva, l'orenga i els antioxidants en general contrarresten la producció d'acrilamida o els seus efectes nocius. Pelar les patates i no guardar-les per sota de 8ºC doncs el contingut de fructosa s'eleva de cop i s'afavoreix la formació d'acrilamida.

COM APROFITAR MILLOR LES QUALITATS DE L'ALL
És molt senzill aprofitar al màxim les propietats de l'ALL. Aixafeu l'all amb un cop de puny, o amb un objecte dur, amb pell i tot, i deixeu-lo reposar uns minuts abans de tallar-lo o coure'l. Així es barregen i activen les mol.lècules actives com l'al.licina. En cru o bé lleugerament fregit o cuinat és com manté millor la seva activitat. En canvi, el micro-ones les destrueix.
Dra. Anna Pla


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada