dimecres, 17 d’abril del 2013

LES MOTXILLES ESCOLARS

En primer lloc cal tenir present que no hi ha cap normativa que protegeixi els nostres infants dels riscos de les motxilles (mentres que la legislació laboral sí que regula els aspectes laborals en relació als pesos i l'ergonomia).

Com ha de ser la motxilla
-La mida ha de ser l'adequada. Si és més gran del compte, l'omplirà més.
-El pes total no ha de superar -com a màxim- el 10% del pes del nen/a. N'he pesat algunes, a la consulta, i és fàcil que pesin entre el 15 i el 20 % del pes del nen!!
-Són millors les que tenen cintes per ajustar-les al pit o cintura.
-Les tires de les espatlles han de ser encoixinades i amples.
-Les motxilles amb compartiments permeten repartir el pes millor i són més estables.
-La part que toca a l'esquena és millor que sigui semi-rígid, i encoixinat.

A més a més la cara inferior de la motxilla ha de quedar uns 5 cm. per sota de la cintura, si baixa més sobrecarregarà la zona lumbar. Compte amb la moda de dur-la baixa i penjant, o encara pitjor, penjada només d'una espatlla.

Tots aquests detalls els han de tenir en compte els pares, els infants es fixaran en la que els hi entri més pels ulls.

El pes s'ha de distribuir tenint en compte que els llibres més pesats han de posar-se a nivell dorsal, és la zona més forta de l'esquena i lo més aprop de l'esquena.
En quant al pes, també cal tenir en compte la distància que l'han de dur, les escales, si el terreny és pla o en pendent.
En quant al nen o nena, valoreu a més a més del pes la seva complexió i forma física.

Les corretges del pit o cintura són especialment importants sobre tot al pujar i baixar escales, i en els trajectes llargs o irregulars.

Heu d'ensenyar als vostres fills i filles a distribuir bé els llibres i material segons el seu pes, i a triar bé les coses que posen a la motxilla -dins el possible- i sobre tot, promoure a l'escola mesures com: compartir material escolar i llibres dins l'aula, suprimir els llibres de texte tal com són ara (millor fascicles, etc.)

Vosaltres, les mares i pares, heu de parlar-ne a l'AMPA i al Consell Escolar dels vostres fills i filles per tal de  protegir la seva salut "esquenària".

Finalment, vigilar els hàbits posturals i preguntar periòdicament als vostres fills i filles si ténen mal d'esquena o alguna molèstia, esbrinar les causes i si cal consultar al metge.

Dra. Anna Pla

2 comentaris:

 1. Com es diu tamaño en català? / És correcte tamany en català?
  Font Fitxes de l'Optimot
  La denominació tamany no és correcta en català. Algunes de les formes possibles per fer referència a la mesura d'un objecte, animal, persona, etc., poden ser: mida, volum, grandària, dimensió, proporció, format, grossària, etc., segons el cas. Per exemple: Les figures dels animals de mida natural [...]

  ResponElimina
 2. Com ha de ser la motxilla
  -El tamany ha de ser el just.

  ResponElimina