diumenge, 22 de novembre del 2015

MENTIDES I VERITATS SOBRE EL COLESTEROL

Dra. Anna Pla


Què passa amb el colesterol? 

Estem vivint una autèntica epidèmia de por al colesterol, de guerra al colesterol.
El colesterol elevat NO ES un factor de risc. En tot cas, en alguns o fins i tot bastants casos, pot ser el resultat i un element que ens indica que hi ha uns processos metabòlics alterats, que afavoreixen o provoquen un estat inflamatori; és aquest estat inflamatori el que està present en moltes malalties, entre altres la diabetis, les malalties cardiovasculars i molts càncers.
A vegades poso l’exemple d’acusar als bombers de l’incendi perquè quan hi ha un incendi hi ha bombers...
En l’hipotiroidisme s’eleva sobre tot el colesterol HDL –l’anomenat “colesterol bo” perquè és més dens.
Sabeu que la llet materna és l’aliment més ric en colesterol LDL? I ha de ser així, doncs el nadó necessita MOLT colesterol LDL per construir el cervell.
Per això els que han patit un ictus cerebral, s’ha vist que tenen un millor pronòstic quan tenen un colesterol LDL elevat que els que el tenen “normal” o baix.
Deixem de banda certs anuncis televisius; el cert és que dècada a dècada els valors considerats normals pels laboratoris d’anàlisis baixen i baixen, tot i les evidències tan científiques com epidemiològiques en sentit contrari. Així, hem passat dels 250-280 de fa uns 40 anys, als 200 mg/l. d’alguns laboratoris actuals. També vull dir que el laboratori de l’Hospital de la Vall d’Hebron dóna com a valor normal fins a 240.
El risc cardiovascular no té res a veure amb els nivells de colesterol –ni total ni LDL (el mal anomenat “colesterol dolent”), sinó amb un estat inflamatori general que s’expressa també a nivell dels vasos sanguinis. El nivell de colesterol, en si mateix, no provoca cap lesió ni s’enganxa enlloc. Al contrari, quan hi ha inflamació a l’endoteli o sigui la paret interna dels vasos sanguinis s’hi diposita com intent d’allisar-lo i cobrir-lo i minimitzar els efectes de la inflamació. Per això quan algú té un infart de miocardi, es recupera millor i més ràpid quan té un colesterol LDL elevat. El colesterol LDL és necessari per la construcció i reparació dels teixits.
Un altre fet a conèixer és que actualment la meitat de persones que pateixen un infart tenen uns nivells de colesterol “normals” segons els barems actuals, que són escandalosament baixos.

Dit això, sembla que el més lògic –i eficaç- és conèixer les causes de la inflamació i corregir-les o tractar-les. I sí, la causa primera i principal és l’alimentació actual. Molt resumit en 3 conceptes,
1-Excés d’hidrats de carboni (cereals sobre tot) i a més a més refinats
2-Excés de greixos rics en omega 6 (olis de girasol, soia, etc) i dèficit total i proporcional d’omega 3 (peixos, alguns vegetals, carns, ous i l’làctics d’animals alimentats amb pastures)
3-Molts additius de síntesi i processament industrial dels aliments.

Un altre moment entrarem en més detall sobre com prevenir i tractar l’estat inflamatori, veritable plaga de la nostra societat i responsable de multitud de malalties i patiments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada