dimecres, 10 de febrer del 2016

RESIDU ZERO

Us vull recomanar un llibre que m'ha reconfortat i entusiasmat, "RESIDU ZERO, com reactivar l'economia sense carregar-se el planeta", de Joan Marc Simón (Pol.len Edicions).
El missatge és "és possible i s'està fent".
Es força amè i entenedor, i tot i el seu nom tracta de molt més que d'economia. L'haurien de tenir -i discutir- tots els Ajuntaments i administracions del país. I les associacions, i les entitats i fundacions, no només de l'àmbit del medi ambient i l'ecologia. I totes les persones interessades en tenir o canviar d'ocupació. I tothom interessat en viure i deixar un planeta una mica millor. I...
L'han editat amb crowfunding. Jo l'he trobat a la biblioteca del poble.
Al Joan Marc Simón no el conec de res, però es més que un expert de primera línea, com veureu si llegiu el llibre.



divendres, 22 de gener del 2016

MES SOBRE EL GLIFOSFAT

MES SOBRE EL GLIFOSFAT, insecticida amb efecte xenoestrogènic i probable cancerígen.
Si volem protegir la salut dels nostres fills i néts, és important que prenguem consciència de la importància d'un medi ambient, uns aliments, unes aigües lliures d'insecticides i contaminants que afecten greument la salut a tots els nivells, no només trastorns hormonals, esterilitat i augment de diferents càncers.
Podem prendre mesures individuals per tal de contrarrestrar -dins el possible- aquests efectes, però amb això no n'hi ha prou.

Ampliant la informació del 16 de juliol passat, transmeto aquestes dades,
Barcelona dice adiós al glifosato!

http://heal.tttp.eu/sit…/all/modules/civicrm/extern/url.php…

Dejamos el año 2015 con una muy buena noticia: tanto el Ayuntamiento como la Diputación de Barcelona deciden por unanimidad la eliminación del uso del herbicida glifosato en sus zonas verdes, atendiendo a las mociones presentadas por varias organizaciones, entre ellas Ecologistas en Acción.

Y es una gran noticia porque se reducirá la exposición de la población a un contaminante hormonal al que los estudios científicos relacionan con toxicidad subaguda y crónica, anomalías en el esperma y trastornos reproductivos y que, además, ha sido declarado como probable cancerígeno para humanos por la Organización Mundial de la Salud. Los grupos más vulnerables a sus efectos son los niños, las mujeres embarazadas y los enfermos crónicos. También afecta gravemente a los ecosistemas naturales, ya que es muy soluble en agua y pasa a los acuíferos, que están gravemente contaminados.
Leer más



dimecres, 20 de gener del 2016

POSTA A PUNT DESPRÉS DE FESTES

Dra. Anna Pla

Us proposo durant una setmana un vas al dia d'un brou depuratiu i un suc revitalitzant. I no oblidem l'activitat física.
Si pensen que no tenim temps...és que realment ens és indispensable trobar-lo!!
BROU DEPURATIU: fet amb api, nap i porro. Un got al dia.
SUC REVITALITZANT: de pastanaga, remolatxa i llimona o llima o aranja i una cullerada de llevat de cervesa o 3-4 nous.

dilluns, 4 de gener del 2016

ATENCIÓ AMB ELS LLUMS DE BAIX CONSUM!!

Dra. Anna Pla

El mercuri és responsable de moltes intoxicacions cròniques i agudes de difícil diagnòstic i que poden ser un calvari per qui les pateix.
Hem enretirat ja fa anys els termòmetres de mercuri i s'aconsella limitar molt el consum de peix blau a embarassades i nens pel seu contingut en mercuri i altres metalls pesants. Més delicat i controvertit és el mercuri de les amalgames dentals (empastos "grisos" dels que un dia n'haurem de parlar).
El que la majoria de gent ignora és que els llums de baix consum (els típics en forma d'espiral o barretes doblades) tenen mercuri que s'allibera quan es trenquen i són una font molt greu i perillosa d'intoxicació per mercuri.
Ara per sort es van popularitzant els llums led, que no tenen mercuri i són una bona aposta pel medi ambient i per la butxaca, doncs la inversió s'amortitza ràpidament. Us aconsello que no espereu que se us fonguin els llums de baix consum i els canvieu per leds. Manipuleu-los amb molt de compte... i a la deixalleria!
SI SE US TRENCA UN LLUM DE BAIX CONSUM, el mercuri es difon ràpidament a l'ambient i es diposita al terra i les superfícies. Poseu-vos una mascareta i guants, obriu finestres i tanqueu la porta, recolliu les restes i poseu-les en doble bossa de plàstic, fregueu el terra i les superfícies i llenceu draps i fregona.

dilluns, 7 de desembre del 2015

COM CONTACTAR-ME


Atenció telefònica, Horaris, Contactar

Aràlia Centre Mèdic, els dilluns matí, dimarts tarda, dimecres matí i divendres tarda. 

Tel. 93 453 95 83
Els dijous a la tarda estic a Caldes de Montbui, al c/ Montserrat, 15 1r 3a 
Quan no sóc a Aràlia Centre Mèdic, em podeu contactar per temes mèdics al 644 401 435. Si no el puc agafar, proveu-ho més tard. 
Els vespres de 20 a 22 h i els festius i caps de setmana l'horari d'atenció és de 10 a 22 h, però només per URGÈNCIES. 
També em podeu contactar per wasap o millor per telegram. 
No contesto SMS.
Per email a: annapla@comb.cat (el miro almenys un cop al dia durant la setmana, mai en festius, per tant no serveix per urgències). Aquesta adreça és també per enviar resultats d'anàlisis i proves.
Per temes de secretaria: info@araliacentremedic.com


Guàrdia telefònica: 

de dilluns a divendres: de 10 a 20h.
(preu 10 €)


de dilluns a divendres, de 20 a 22h. 

i caps de setmana i festius de 10 a 22h.
(preu 12€) 
Pacients amb Quota Mensual: les guàrdies estan incloses en la quota.

diumenge, 22 de novembre del 2015

MENTIDES I VERITATS SOBRE EL COLESTEROL

Dra. Anna Pla


Què passa amb el colesterol? 

Estem vivint una autèntica epidèmia de por al colesterol, de guerra al colesterol.
El colesterol elevat NO ES un factor de risc. En tot cas, en alguns o fins i tot bastants casos, pot ser el resultat i un element que ens indica que hi ha uns processos metabòlics alterats, que afavoreixen o provoquen un estat inflamatori; és aquest estat inflamatori el que està present en moltes malalties, entre altres la diabetis, les malalties cardiovasculars i molts càncers.
A vegades poso l’exemple d’acusar als bombers de l’incendi perquè quan hi ha un incendi hi ha bombers...
En l’hipotiroidisme s’eleva sobre tot el colesterol HDL –l’anomenat “colesterol bo” perquè és més dens.
Sabeu que la llet materna és l’aliment més ric en colesterol LDL? I ha de ser així, doncs el nadó necessita MOLT colesterol LDL per construir el cervell.
Per això els que han patit un ictus cerebral, s’ha vist que tenen un millor pronòstic quan tenen un colesterol LDL elevat que els que el tenen “normal” o baix.
Deixem de banda certs anuncis televisius; el cert és que dècada a dècada els valors considerats normals pels laboratoris d’anàlisis baixen i baixen, tot i les evidències tan científiques com epidemiològiques en sentit contrari. Així, hem passat dels 250-280 de fa uns 40 anys, als 200 mg/l. d’alguns laboratoris actuals. També vull dir que el laboratori de l’Hospital de la Vall d’Hebron dóna com a valor normal fins a 240.
El risc cardiovascular no té res a veure amb els nivells de colesterol –ni total ni LDL (el mal anomenat “colesterol dolent”), sinó amb un estat inflamatori general que s’expressa també a nivell dels vasos sanguinis. El nivell de colesterol, en si mateix, no provoca cap lesió ni s’enganxa enlloc. Al contrari, quan hi ha inflamació a l’endoteli o sigui la paret interna dels vasos sanguinis s’hi diposita com intent d’allisar-lo i cobrir-lo i minimitzar els efectes de la inflamació. Per això quan algú té un infart de miocardi, es recupera millor i més ràpid quan té un colesterol LDL elevat. El colesterol LDL és necessari per la construcció i reparació dels teixits.
Un altre fet a conèixer és que actualment la meitat de persones que pateixen un infart tenen uns nivells de colesterol “normals” segons els barems actuals, que són escandalosament baixos.

Dit això, sembla que el més lògic –i eficaç- és conèixer les causes de la inflamació i corregir-les o tractar-les. I sí, la causa primera i principal és l’alimentació actual. Molt resumit en 3 conceptes,
1-Excés d’hidrats de carboni (cereals sobre tot) i a més a més refinats
2-Excés de greixos rics en omega 6 (olis de girasol, soia, etc) i dèficit total i proporcional d’omega 3 (peixos, alguns vegetals, carns, ous i l’làctics d’animals alimentats amb pastures)
3-Molts additius de síntesi i processament industrial dels aliments.

Un altre moment entrarem en més detall sobre com prevenir i tractar l’estat inflamatori, veritable plaga de la nostra societat i responsable de multitud de malalties i patiments.

dimarts, 27 d’octubre del 2015

CARNS CANCERÍGENES O CANCERÍGENS A LES CARNS?

Ahir es publicava als mitjans la notícia que l'OMS ha declarat que s'ha demostrat que el consum de carns processades (bacon, frankfurts, hamburgueses, embotits, etc.) augmenta significativament el risc de patir càncer de colon. I que el consum de carns vermelles també pot ser cancerígen.
La notícia, que per sí mateixa no és tal, crec que convé matisar-la. Per això us apunto unes reflexions.
-Carns cancerígenes o cancerígens a les carns? Els fums de les carns fumades, els nitrits i nitrats com a conservant de la majoria d'embotits, altres additius i adulterants de les carns processades són potencials cancerígens, moltíssim més que les carns en sí.
-Som el que mengem. I els animals també. Si un animal ha patit estrés per viure en condicions industrials, se l'ha sacrificat sense tenir en compte les seves emocions i evitant-li al màxim el patiment, i no ha tingut l'alimentació natural de la seva espècie, la seva carn estarà plena de tòxics de l'alimentació i de toxines que haurà generat.
-D'altra banda, els cereals i llegums -base de l'alimentació  moderna tant dels peixos com de les aus i animals de carn vermella- tenen un excés d'àcids grassos Omega 6, que són pro-inflamatoris, i això és el que mengem quan mengem les seves carns i derivats (ous, làctics). I la inflamació és la porta d'entrada que permet que el càncer es desenvolupi.
-Una alimentació sana ha de ser equilibrada i variada. Amb abundància de vegetals, és a dir, vegetals a tots els àpats (sigui en forma d'amanides, vegetals cuinats i/o fruites) i sempre si no hi ha cap contraindicació especial els vegetals han de ser a la base de l'alimentació (no els cereals com encara se sol publicar).
-Un altre aspecte menys conegut és el genètic i el grup sanguini. Els grups sanguinis que podríem dir més sensibles a la quantitat i qualitat de les carns vermelles són l'"A" i l'"AB".
-Ho podríem resumir dient que el problema no radica tant en la carn en sí, sinó en la qualitat i la quantitat.